May 13, 2009

Bøker eg vil lese

Eg har lenge hatt ei mental liste over bøker eg til ein kvar tid vil lese. Denne lista er lite systematisk og dårleg organisert. I nokre tilfelle tar ho fysisk form, men ofte er ho svært abstrakt.

Den mest konkrete delen av leselista mi, er ein stabel med bøker eg har kjøpt, som endå ikkje har fått plass i bokhylla fordi dei skal lesast først. Denne stabelen er spredt litt rundt omkring, noko som har ein tendens til å medføre støv og rot, så eg leiter etter ein betre løysning på korleis eg skal organisere desse skal-snart-lese-bøkene mine.

Leselista mi kan også ta form av ei skrivebordsskuffe med avisutklipp av bokmeldingar frå ulike aviser. I denne skuffa har eg også heile aviser med ikkje-utklipte bokmeldingar. Eg har ambisjonar om å putte desse i ein perm og organisere dei. Permen er til og med klar, men innhaldet er fattigsleg i og med at utklippa mine blir liggjande i ei skuff.

Den mest strukturerte forma for leseliste, er den virituelle leselista. Den består av ei mappe i "Bokmerker" kor eg linker til bøker eg har lese om. Den siste tida har eg også oppdaga ei rekke spennande og gode bokbloggar som eg følgjer gjennom Google Reader. Innimellom dukker det opp omtalar av bøker eg svært gjerne vil lese. Då fester eg ei slik google-stjerne til innlegget og markerer det med labelen "Til Leseliste". Dette fungerer svært godt, og har ingen biverknadar i form av rot og støv.

Ulempa med samtlege av desse listeformene er at eg ikkje er så veldig flink til å ta dei med meg til biblioteket eller bokhandelen. Dermed hugser eg ikkje alltid kva eg har liggjande av avisutklipp i skuffa eller linkar i favorittar. Dette minner meg om at eg må investere i ei notisbok til dette formålet.

Eg har lyst til å dele nokre av dei bokomtalane frå andre bloggar, som eg har notert.
Denne lista skal eg forsøke å ta med meg, neste gong eg skal på eit bibliotek eller i ein bokhandel. Kanskje eg kan klare å få med meg nokre av desse bøkene heim igjen, då.

4 comments:

Hermia Says said...

Ibland vill jag nästan sluta läsa bloggar, recensioner etc för tipsen bara väller in... Du verkar ha ett bra system på gång! Jag har en lapp på kylskåpet där hemma, flera lappar på skrivbordet på jobbet och massor av mentala lappar över böcker jag vill läsa. Ingen sortering alls. Listar författarnamn ibland, som jag vill återkomma till och läsa mer än en roman av. Det är ett kärt bekymmer, läsvalet.

Anonymous said...

He he - dette kjenner jeg igjen! Jeg har et worddokument hvor jeg kladder blogginnlegg som jeg har lyst til å skrive en gang, og under der har jeg en liste med bøker jeg har lyst til å lese, og den vokser hele tiden.
Det gjelder å puste rolig, ta en og en bok og nyte hver bok. Og det klarer vi jo!

Janicke said...

Jenter! jeg har et godt tips: www.haugenbok.no Når jeg ser noe jeg MÅ lese, blant annet fra bloggene jeg besøker, bestiller jeg fra Haugen bok. De jeg ikke vil kjøpe der og da plotter jeg inn på mobiltlf min, på notater. Så hver gang jeg er i bruktbutikker eller på loppemarked kan jeg taste litt på mobilen, og poff: alle titlene ruller frem. Det samme gjelder musikk, filmer og annet jeg tilfelidigvis hører om. Lurt?

Hermia Says said...

Janke: Och jag lånar allt som oftast travar från biblioteket. Lånar och lämnar, lånar och lämnar... ofta bloggtips för att läsas nu eller senare. Smart använda mobilen, så långt har inte jag kommit! ;-)

Ordverifikationen här nedan låter i mina svenska öron norsk "fierspi" men är säkert bara rappakalja (nonsens).