Apr 23, 2009

Orhan Pamuk - Det hvite slottet

Det hvite Slottet
Beyaz Kale, 1985
Oversatt av Trude Falch
Gyldendal 2006
170 siderEin italiensk mann blir teken til fange av tyrkiske piratar og solgt som slave til ein mann som er svært interessert i å lære mest mogleg av den vestlege kunnskapen. Dei utvilker eit svært spesielt forhold, med tanke på at den eine er slave og den andre er herre. Handlinga er lagt til 1700-talet i Istanbul, og boka gir eit spennande innblikk i møtet mellom austleg og vestleg kunnskap på denne tida.

Orhan Pamuk har sjølv sagt i eit intervju om boka:

- Jeg ville reflektere over forholdet mellom Øst og Vest. Vi har tillagt Vestens vitenskap altfor stor betydning. Selvsagt har vi dratt nytte av den, men samtidig ble vi knust av den også. Boken er en høyttenkning om virkningen av Vestens økonomiske - og teknologiske fremgang på våre sjeler. Men det handler også om hvordan Vesten følte seg mindreverdig da den møtte det du kaller Østens visdom. I denne boken går våre tanker til hva Østen og Vesten fikk av hverandre, hva vi har gjort, hva vi kunne ha gjort, hva vi kan gjøre, hvordan vi kan utbedre våre misoppfatninger, hvordan vi kan kvitte oss med våre mindreverdighetskomplekser eller vårt hovmod.

Sjølv kan eg ikkje seie at dette var den heilt store lesaropplevinga. Boka blei tung å lese for meg, innimellom oppdaga eg at eg hadde lese to-tre sider utan å få med meg kva eg hadde lese, og måtte bla tilbake. Eg trur eg ville hatt større utbytte av ho dersom eg hadde vore frisk og klar i hovudet. Men det er ikkje ei bok som er godt eigna til å lesast frå sjukesenga. Eg har lese Mitt navn er Karmosin tidlegare, og denne likte eg svært godt. Så akkurat nå er eg litt i tvil om det er meg eller boka det er noko gale med. Eg veit at det ikkje er forfattaren i alle fall, og eg har kanskje ein mistanke om at det er konsentrasjonsevna mi som er hovudgrunnen til at dette ikkje blei den heitl store lesaropplevinga.

7 comments:

Anonymous said...

Hei.

Mannen min lese denne for et par måneder siden og han var ikke veldig begeistret han heller. Jeg skal prøve meg på Pamuk, men velger nok en annen bok.

Amoroso said...

Rekommenderar Det nya livet! Det verkar som att det är mycket mystik med Pamuk?

Lille søster said...

Du er i hvert fall flink som har gjennomført aprilforfatteren! Selv har jeg ikke begynt ennå. Og nå er det ikke så mange dagene igjen av måneden.

Anonymous said...

Jeg har ikke begynt på Lessing en gang! Fikk den i posten i går, men nå er jeg midt inne i en annen tjukk sak.

Bai said...

Haha - det er ein grunn til at eg valde to korte bøker. Nå sitter eg og lurer på kva for ein Harold Pinter tekst eg skal velgje.

Lille søster said...

Pinter har jeg i hylla mi, flere skuespill. Det tar kort tid å lese dramatikk, så det tror jeg skal gå greit. Si fra når du har bestemt deg!

labben said...

Jeg vil påstå at det ikke er deg. Konseptet virket spennende, men jeg syns ikke det funket spesielt bra. Dette var en bok det var deilig å bli ferdig med, ble for kjedelig rett og slett.