Apr 5, 2009

Per Petterson

Ut og stjæle hester
Oktober 2003
246 sider
Eg begynte å lese denne boka på onsdag - og fredag blei det kunngjort at Per Petterson hadde vunne Nordisk Råds litteraturpris. Allereide då hadde eg komt langt nok til å synest at dette var velfortent.

Det er ikkje ofte eg opplever at eg har lyst til å begynne på ny på første side i ei bok, når eg har lese ho ferdig. Men då eg las siste side av Ut og stjæle hester fekk eg lyst til å begynne på ny. Bare for å få lov til å vere i den heilt spesielle stemninga som boka skapte i meg, litt lenger. Samtidig er dette ei bok det er vanskeleg å skrive om, nettopp fordi det er stemninga som gjer ho så god. Det einaste eg kan seie heilt sikkert er at eg anbefaler ho på det varmaste.

Per Petterson blir stadig omtalt som usentimental og med eit finslipt språk. Eg er enig. Bare språket i seg sjølv gjer boka verdt å lese. I tillegg er det ei vakker historie om den gamle mannen som tenker tilbake på den sommaren han var 15, og om korleis minner blir forma og utvikla gjennom eit langt liv.

Ut og stjæle hester er ei nydeleg bok. Eg er glad eg endeleg fekk lese ho. Og eg gleder meg til å lese meir av Petterson. Eg har prisvinnarboka liggande ulest, framleis.

13 comments:

Lille søster said...

Har den liggende. Det er kanskje et passende tidspunkt å begynne å lese Petterson nå.

snowflake said...

Det var väl tajmat! Jag tyckte också mycket om Ut och stjäla hästar. Mest minns jag fågeläggen...

Bai said...

Det er absolutt eit passande tidspunkt å lese Petterson på. Eg blei litt forundra over mi eiga timing då litteraturprisen blei kunngjort på fredag.

Scena med fulgeegga er veldig spesiell og sterk, ja. Det er verkeleg eit godt eksempel på korleis forfattaren får sagt svært mykje med svært få ord.

Paperback Lover said...

Hej, vad kul att du verkade tycka lika mycket om den som jag (och som många andra). Här i Sverige kommer jag få vänta länge på nästa svenska pocket, det är nästan så jag funderar på att läsa Jeg forbanner tidens elv på norsk, vet du om den finns i pocket eller om den kommer snart?

Bai said...

"Jeg forbanner tidens elv" har ikkje kome i pocket endå. Det pleier som oftast gå nærmare eit år mellom førsteutgåve og pocket i Norge - slik at dei kan sikre seg å få solgt så mange dyre bøker som mogleg - veit ikkje om det er slik i Sverige også.

Paperback Lover said...

Jo, man får vänta i cirka ett år här, när det gäller populära författare kan det gå ännu längre. Men jag hade ingen koll på när "Jeg forbanner tidens elv kom ut", vet bara att det var någon gång under 2008. Får hålla utkik. Tack för info!

Bai said...

Ho kom vel ut i oktober, dersom eg ikkje hugsar feil. Så då er det nokre månedar igjen, desverre.

Blei litt overraska over prisskilnadane på nye bøker då eg bestilte "Jag, Helga Gregoris" og fekk boka for under 200 kroner. Her koster nye, innbundne bøker 350.

Paperback Lover said...

Det är nog vår berömda låga bokmoms som ger de låga priserna. Vet inte vad ni har för bokmoms i Norge, här är det bara 6 % :-)

Bai said...

Her er det fritak på moms på bøker, så det er nok heller dei norske forlaga som er griskare enn dei svenske :-) Lønnsnivå og prisnivå generelt er jo høgare her enn i Sverige, så det er jo ikkje så unaturleg at norskproduserte varer er dyrare enn svenskproduserte varer.

- Kanskje det er derfor mange nordmenn gjerne leser bøker på svensk, medan mange svenskar er meir tilbakehaldne med å lese på norsk...

Paperback Lover said...

Att köpa norsk litteratur i Sverigen är också dyrt, upptäckte jag nu. Jeg forbanner tidens elv kostar inbunden 345 sek.
Vilken är den populäraste/bästa webbutiken för litteratur i Norge?

Bai said...

Eg pleier å handle frå www. haugenbok.no, www.capris.no eller www.bokkilden.no (sistnemnde er ofte treige med å levere). Desse pleier ha maksrabatt på nye bøker. Du skjønner det at her i Norge har bokbransjen inngått ein avtale om at ingen butikkar har lov til å sette ned bøker meir enn 12,5% frå fullpris, før boka er eit år gammal. Så eg trur ikkje du finner ho til mindre enn 310-320 norske kroner. Dei norske forlaga er griske, som du ser...

Paperback Lover said...

Tack för tipsen. Har du läst något annat av Per Petterson som du kan rekommendera? Funderar på att läsa någon av hans tidigare på norska.

Bai said...

Nei, eg har ikkje komt så langt. "Ut og stjæle hester" blei den første eg las, og denne boka ga meg lyst til å lese meir!