Jan 13, 2011

Triste forsider


Forsidene i avisene i dag er triste. Dei er fulle av det smilande ansiktet til Maria Amelie, som blei arrestert i går kveld på Lillehammer. Ny tid melder at det blir spekulert i om det er kronikken hennar i Aftenposten forrige veke, "Ikke et menneske", som utløyste arrestasjonen. Med fare for å gjenta meg sjølv: Boka til Maria Amelie, Ulovlig norsk, blir sendt på P2 i Verdt å lese for tida.

Eg skjønner prinsippa i denne saken, at det kan vere snakk om å sette eit eksempel, at det er snakk om å vere like for lova. Eg skjønner at det å gjere forskjell på illegale flyktningar og illegale flyktningar som tar mastergrad på NTNU og jobbar aktivt og engasjert i det frivillige kulturnorge, medan dei skriv gode bloggtekstar og bøker, er i ei juridisk gråsone.

Men eg skjønner ikkje at det skal vere nødvendig å gjere pågripinga på den måten VG melder her. Og eg skjønner ikkje at ikkje fokuset kan liggje på å hjelpe denne jenta til å få papira i orden, framføre å pågripe henne. Og skal ein sette eit eksempel og demonstrere juridiske paragrafar, er Maria Amelie den rette å ta? Det er ikkje nødvendig å behandle fredelege og ressurssterke folk på denne måten! Til Aftenposten seier Heikki Holmås:
- Det er fullstendig mangel på sammenheng i innvandringspolitikken når vi den ene dagen klager på manglende kompetanse hos innvandrere og den neste pågriper og kaster ut innvandrere med den kompetansen vi etterlyser. Hun ville være en ressurs for oss, sier Holmås til NTB.
- Det absurde er at hun under normale omstendigheter kunne søkt om opphold i Norge fra Russland, siden hun har spesialistkompetanse, fortsetter Holmås.
For det er forskjell på etikk, moral og jus. Og om det kanskje er juridisk riktig å arrestere Maria Amelie, så er det ikkje moralsk riktig å behandle eit menneske på denne måten.

6 comments:

Janicke said...

Jeg er helt enig med deg. Og jeg kjenner at jeg blir rasende av den innvandringspolitikken vi fører.Dette handler om mennesker, og da blir det helt absurd å ha et så firkantet regelverk. Ingen regel uten inntak - dette er en person som er en ressurs, og et menneske som absolutt burde få bli her. Hele prosessen er fokastelig!

Kirsten M said...

Bra innlegg om en trist og provoserende sak!

Bai said...

Det er nettopp det at det er mennesker det handlar om, som gjer denne saken så grusom, Janke! Eg skjønner godt det prinsippielle her. Men at det skal gå tre timar frå ho fekk avslaget til ho brutalt blei henta inn av åtte uniformerte politifolk? Det er jo bare ein maktdemonstrasjon, og slikt synest eg ikkje høyrer heime i eit land som forfektar verdiar som dei norske.

torbjørn hauken said...

Ja, hvilke verdier har vi egentlig i dette landet? Action speaks louder than words.

Bai said...

Det er jo slik at ein begynner å lure. Eg kjenner eg mister litt tilliten til alle orda, som tydelegvis bare er snakk.

Kari said...

Anne Holt argumenterte veldig klart og godt i Dagsnytt atten. Loven gir full adgang til å vektlegge andre aspekter enn dette med ulovlig opphold, for eksempel tilknytningen hun har fått til landet. Og åtte digre politifolk for å pågripe ei lita jente - vi hører da stadig at politiet mangler ressurser?!