Aug 19, 2009

The Sorrows of an American - Siri Hustvedt


The Sorrows of an American
Siri Hustvedt
Hodder&Stoughton 2009
306 sider

Pocketutgåva mi av The Sorrows of an American er heilt utslitt etter at boka har vore "veskebok" heile sommarferien. The Sorrows of an American er ein multiplotroman, med fleire parallelle historiar. Hovudpersonen er også denne gongen ein mann, psykiateren Erik Davidsen. Som forfattaren sjølv har han norsk mor og norskamerikansk far. Faren til Erik døyr, og han og søstera Inga skal rydde opp i papirene hans. Her finn dei eit notat, som får det til å sjå ut som om faren har vore delaktig i eit mysitisk dødsfall. Erik og særleg søstera Inga, blir svært ivrige etter å finne ut kva dette eigentleg betyr. Parallelt med dette, har Inga, som også er enke, ein del problem med til mennesker som er interesserte i hennar avdøydde ektemann, forfattaren Max. Samtidig har også Erik fått nye leigebuarar, den vakre Miranda og dottera hennar Eggy. Tidleg i romanen fortel Eggy at faren hennar er så liten at han bur i ein boks. Men etterkvart dukkar denne faren opp. I tillegg til desse tre parallelle plotta i nåtid, har Hustvedt fletta inn sin eigen far sine familiemeoarer, som memoarene til Eriks far. Dermed får vi fortald historia om den fattige oppveksta på bondegården i USA og etterkvart deltakinga i krigen på den andre sida av jordkloden.

The Sorrows of an American er veldig mykje. Og ho er veldig mykje bra! Det er ein omfattande roman, med mange historiar og mange sidesprang. Eg blir særleg betatt av ei gammal dame som har lukka seg inne og som lager dokker med tragiske historier. Ho kan ikkje lage dokkene, før ho kjenner historiene deira. Eg lar meg også fascinere over dialogane mellom seks år gamle Eggy og "Dr. Erik" som ho kallar Erik. Siri Hustvedt har verkeleg klart å skrive fram ein livleg, aktiv og samtidig litt nervøs seksåring, i desse dialogane. Og dette er vel ei av Hustvedt sine sterkaste sider, evna til å skrive fram truverdige personar, som lesaren kan bli ordentleg godt kjendt med og nesten litt glad i.

The Sorrows of an American er ei svært god bok. Eg blei skuffa, då eg hadde lese ho ut, fordi ho ikkje kunne vare litt lenger.

8 comments:

SB said...

Å, så glad jeg ble nå! Jeg har nemlig boka liggende på vent, og nå ble jeg fristet til å ta fatt på den når dagens bok er unnagjort.

Janke said...

Dette høres bra ut. Jeg syntes Hustvedt har tapt seg siden de første gode bøkene, men nå leggerjeg den høyere opp i bunken. Takk :-)

Lille søster said...

Enig. Jeg har ventet med denne boka fordi jeg har hørt at den ikke er så bra som de andre bøkene til Hustvedt. Men den skal nok leses.

Bai said...

Eg har jo framleis til gode å lese dei tidlege, gode bøkene til Siri Hustvedt. Men eg likte i alle fall denne godt.

Bokmania / Ivana Eklund said...

Vilket sammanträffande! Just idag har jag också recenserat "Sorgesång" som boken heter på svenska på min blogg. Jag har också gillat boken.

Jorid said...

Må innrømme at denne boken ikke innfridde mine forventninger, men akkurat de dukkene gjorde et enormt inntrykk på meg!

Anonymous said...

Er enig i at denne ikke er like bra som de tidligere bøkene hennes, men den er absolutt verdt å lese! Tror jeg likte debutboka hennes "The Blindfold" best. Jeg leste akkurat essaysamlingen "A plea for Eros", den anbefales også på det sterkeste!

Bai said...

Eg gleder meg til "The Blindfold". Eg har kjøpt henne.