Apr 27, 2011

1001 bøker du må lese før du døyr


Lista over 1001 bøker du må lese før du døyr, florerer for tida i bloggland. Etter å ha bladd gjennom lista, har eg funne ut to ting. For det første har eg lese svært få av desse bøkene. 36 av 1001 bøker, er allereide lesne. For det andre er det svært mange av desse bøkene eg har kjøpt inn med den intensjonen å lese, eller har på vil-lese-lista mi.

Derfor har eg gått saman med nokre venner, blant anna Ugla og Amylin, og avtalt å lese ei bok frå lista i månaden. Ikkje fordi slike lister nødvendigvis betyr så mykje, men fordi det er ein morsom måte å motivere seg til å komme gjennom klassiske verk ein lenge har tenkt på å skulle lese. Og som sagt er det jo svært mange av desse bøkene, eg allereide har planlagt å lese, på eit eller anna nivå.

Dagen etter at eg hadde avtalt med desse venninnene mine å lese frå lista, oppdaga eg at linesbibliotek har starta eit samlesingsprosjekt, med utgangspunkt i denne lista. Ho har sett opp bøker frå lista, som skal lesast og bloggast innan gitte datoar. Den første er Elskeren av Marguerite Duras, som skal bloggast innan 22. mai. Eg henger meg like gjerne på denne også, og slår dermed to fluer i eit smekk.

14 comments:

Ugla said...

Jeg vurderer faktisk å lese Elskeren en gang til. Jeg lurer på om jeg var for ung da jeg leste den, den var ihvertfall drit kjedelig og en lidelse å komme seg igjennom. Men jeg har jo i de siste årene lest at den skal være så vanvittig bra, så det er kanskje på tide å gi den et nytt forsøk?

Tonje Anita Solberg said...

Denne listen har jeg begynt på også. Men jeg følger gruppen på goodreads http://www.goodreads.com/group/show/970 som har en 1001 Monthly Book Club http://www.goodreads.com/topic/group_folder/485?group_id=970

Bai said...

Bli med på Elskeren då, vel, Ugla. Du kan jo leggje ho bort, viss det viser seg at ho er drit kjedeleg for andre gong.

Bai said...

Takk for tips, Tonje Anita. Eg har ikkje fulgt med på Good reads i det heile tatt, så eg kjenner ikkje til det.

Geir Isaxen said...

Jeg har både '1001 bøker du må lese før du dør' og '1001 Books You must read before You die' i bokhylla. Samme redaktør. Men den norske utgaven har også tatt med noen norske titler som ikke nevnes med et kvidder i den internasjonale utgaven.
Jeg er så glad for at jeg kjøpte de to. Var i utgangspunktet skeptisk, - for tittelen er jo både manipulerende og tøvete.
Et fint prosjekt dere er igang med, syns jeg.

Bai said...

Det er kanskje mest interessant å bruke den lista med dei norske titlane også på. Eg trur eg skal få kjøpt boka, eg også.

labben said...

Yay, jo flere vi er jo gøyere blir det! Jeg lurer på hvilket antall vi ender opp på til slutt. Det spørs vel om det blir 1001... da må vi ha selvdisiplin i mange tiår. Likevel, tenk så mye god litteratur vi får lest i forsøket =)

Bai said...

Nå har eg telt over heilt nøyaktig ein gong til, og lagra lista mi i ei eiga fane her. Eg har lese 36 av bøkene, også har eg 63 bøker ståande. Så eg kan lese ei bok i månaden i ganske mange år, før eg går tom. Det er jo ein veldig fin måte å få lese frå hylla, på dette.

Anonymous said...

Hurra for eget innlegg om dette! Jeg håper flere blir med etter hvert. Jeg har den norske utgaven i bokform, og skal ønske meg 2006-utgaven på engelsk til bursdagen min. Det som er fint med bøkene, i motsetning til listene på nett, er at man får korte omtaler av bøkene med på kjøpet. Det er veldig inspirerende å bla i, og man får litt bedre inntrykk av de bøkene man ikke har hørt om fra før. Anbefales!

Bai said...

Eg skal kjøpe boka, ja! Den trur eg kan vere kjekk å ha. Eg har bladd gjennom den norske lista nå, og ser at der er det 18 bøker meir eg har lese. Så viss eg bruker den, starter eg med 54.

Ugla said...

Ok, jeg kjenner at jeg må ha selve boka og ikke bare internettlistene. Jeg har sett på den før, men ikke gjort noe med det. Får ønske meg til bursdagen.

Skal ta med Elskeren fra Trøndelag i midten av mai. Hmm, det ble en interessant setning ;-D

Bai said...

Det er ein veldig god grunn til å sette boktitlar i kursiv, det Ugla! Viss ikkje får setningen ei litt anna meining. Eg skal også skaffe boka. Eg trur ikkje eg klarer å vente heilt til eg har bursdag.

Anette said...

Jeg vil være med å lese, hvor står det hva dere velger?

Bai said...

Så kjekt, Anette! Bloggen til Linesbibliotek (http://linesbibliotek.wordpress.com) har eit opplegg med ferdig valgte bøker som skal lesast innan bestemte datoar. Elles har eg og Ugla og Amylin med fleire, blitt einige om å bare lese ei tilfeldig bok frå lista i månaden. Du kan velje om du vil følgje eine eller andre opplegget.